www.halkintakimi.com fanzinidir

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Satranç/Aykut İlker METE

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından bu yıl 49.su düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası 24 Mart - 07 Nisan 2009 tarihlerinde Karabük Safranbolu’daki Cinci Han’da düzenlendi.

İlki 1962 yılında rahmetli Nevzat Süer’in şampiyonluğu ile tamamlanan şampiyonalara son üç yıl büyük ustalarımız (GM) Suat Atalık ve Mikhail Gurevich damgasını vurmuştu. Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışmasından gelen ilk 14 sporcunun berger sistemle (lig usulü), 40 hamle 90 dakika + 30 dakika ve ilk hamleden itibaren hamle başına 30 saniye eklemeli tempoda yarıştığı şampiyonada, 1992 doğumlu ve Türkiye İş Bankası Ligi takımlarından Adana Truva Satranç Spor Kulübü’nün sporcusu Mustafa Yılmaz rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa ulaştı.

Bu başarısı ile de Türkiye Şampiyonu olan en genç sporcu oldu. Unutmadan hatırlatalım bu rekor daha önce 18 yaşında şampiyon olan ve bu şampiyonada da oynayan Umut Atakişi'ye aitti. Şampiyonada Barış Esen ikinci olurken üçüncülüğü ise Turhan Yılmaz elde etti.


Genç şampiyonumuz, Mustafa Yılmaz böylelikle milli takıma doğrudan girmeye hak kazanırken, gelecek yıl yine doğrudan finale katılma hakkı elde etti. Ayrıca tüm sporcuların USSP (Ulusal Sporcu Seçme Puanı) aldığı turnuva 30 USSP’nın da sahibi oldu.

Sırası gelmişken bu organizasyonla ilgili de kısaca bilgi vermek istiyorum. Ülkemizde satranç şampiyonası Türkiye Satranç Şampiyonası Seçme Yarışması ve Türkiye Satranç Şampiyonası olmak üzere iki aşamada yapılıyor. Seçme yarışması İsviçre Sistemi 10 tur üzerinden yapılırken final seçme yarışmasından gelen 14 sporcu ile berger sistemle yapılıyor. 2000 yılından günümüze şampiyon olan sporculara baktığımızda ise şu sporcuları görüyoruz.

2000 Tamer KARATEKİN
2001 Umut ATAKİŞİ
2002 Can ARDUMAN (Serkan YEKE)
2003 Kıvanç HAZNEDAROĞLU
2004 Turhan YILMAZ
2005 Umut ATAKİŞİ
2006 Mikhail GUREVICH
2007 Suat ATALIK
2008 Mikhail GUREVICH

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

** 1974 senesinde Stockholm ilk dünya bilgisayar şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır. Sovyet programı Kaissa turnuvayı kazanmıştır.

** Geçerken alma kuralı ilk kez 1490 yılında uygulanmıştır. 1880 yılında bütün ülkeler “Geçerken Alma” kuralını kabul etmiştir.

** 1962’de FIDE’ye üye olan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), 1954 yılında beş satranç derneğinin biraraya gelmesiyle kurulmuştur.

** Uzay ile dünya arasındaki ilk maç 9 Haziran 1970'te olmuştur. Soyuz-9 kozmonotları, yerçekimsiz ortam için özel yapılmış takımlarıyla yer istasyonunda çalışanlara karşı oynamışlardır. Oyun beraberlikle sona ermiştir.

SATRANÇLA İLGİLİ LİNKLER :
>>> Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu web sitesi : www.ncchess.com

>>> Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), Bursa Satranç İl Temsilciliğinin web sitesi :
www.bursa.tsf.org.tr

>>> Birçok uluslararası veya lokal turnuvanın datalarını inceleyebileceğiniz (sıralama, katılım vb.) ilginç bir web sitesi :
www.chess-results.com

SÖZÜN ÖZÜ :
"Satranç akılla oynanır, ellerle değil!"

Satranç sporu ile ilgili soru ve görüşleriniz için eposta adresim : aykutilkermete@gmail.com

Hiç yorum yok:

Biz kimiz?

Biz, büyük olmayı "çok" olmak, önüne her geleni ezebilmek, görgüsüz hezeyanlarını tatmin için herşeyin ve herkesin alınıp satılabildiği ortamları yaratıp sonra da oradan beslenmek olan ve tapınılası tek değeri sadece ve sadece "güç" olarak görenlerin yer aldığı tribünün tam karşısında, Eto'o ların,Pluton'ların,Pakistan'lı bebelerin, Irak'lı dedelerin, Latin Amerika'lı işçilerin,siyahların-beyazların,kızılderililerin-eskimoların-çingenelerin,pazar malı ucuz beyaz pamuklusunun üzerine siyah şeritler diktirerek mahalle maçına çıkan veletlerin, o ucuz formayı o velete etiketini koymadan diken komşu teyzenin, topumuzu bize bedeli ruz-ı mahşerde ödenecek bir "borç" karşılığı veren bakkal amcanın, sözün özü "Halkın Takımı" yız.

İzleyiciler

online ziyaretçiler

Halkın Takımı Dergisi 1. sayı

Halkın Takımı Dergisi 1. sayı
Mayıs-2008

Halkın Takımı Dergisi 2. sayı

Halkın Takımı Dergisi 2. sayı
Temmuz-2008

Halkın Takımı Dergisi 3. sayı

Halkın Takımı Dergisi 3. sayı
Eylül-2008

Halkın Takımı Dergisi 4. sayı

Halkın Takımı Dergisi 4. sayı
Kasım-2008

Halkın Takımı Dergisi 5. Sayı

Halkın Takımı Dergisi 5. Sayı
Mart/2009
Web Stats