www.halkintakimi.com fanzinidir

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Hey gidi Karadeniz/İsmail Hakkı DEMİREL


HEY GİDİ KARADENİZ
Seksenli yılların sonunda yapımına başlanan ve hamisi Mesut Yılmaz olan, Karadeniz’i Beton haline çeviren, çocukluğumuzu, anılarımızı, umutlarımızı, yaşadıklarımızı, yaşacaklarımızı elimizden alan bir proje geçtiğimiz yıl sonuçlandı. Ne de havalı değil mi ?

Karadeniz Sahil Yolu.
Samsun’dan başlayıp Sarp Sınır kapısına kadar uzanan 542 km uzunluğundaki sahil şeridinin içinin boşaltılıp denize dökülmesi ve hem doğayı, hem denizi hem de ekolojik çevreyi insanlardan mahrum bırakan kara bir çizgidir. Artık insanların umutları, özgürlükleri, çocuklukları arasında siyah bir çizgi var. Deniz bizim, doğa bizim, ekoloji bizim. Eee? niye çizgi çekersin be adam? Çocukken sahilinde annemizin elinden kaçıp koşturduğumuz, kumsalında güvenle denize girdiğimiz, biraz büyüyünce kız arkadaşımızla oturduğumuz, canımız sıkılınca iki tek attığımız yerlerden şimdi son model, son sürat, arabalar geçiyor...

Neydi suçumuz, masum bir çocukluk yaşamak mı? Memleketime gittiğimde bakıyorum da eski gittiğim yerlerden kıyıya; mesela Giresun Kalesi vardır. Önceden orada denizi ve adayı izlerdik, gün batarken de batıyı. Sadece yeşili ve maviyi hissederdin, şimdi ise tüm güzellikleri gölgede bırakırcasına seni rahatsız eden “hey ben burdayım bana bakmak zorundasın” dercesine insanı gıcık eden simsiyah bir yol.

Aslında orda sadece çocukluğumuz, anılarımız, zevklerimiz, yok edilmedi, o kıyılarda bir tarih yatıyor onu katlettiler. Bu proje ciddi bir zeka sorununun ürünüdür. Dünya’nın başka yerlerinde doğa korunurken, ekolojik denge bozulmazken , bizim ülkemizde Karadeniz’imizde doğanın içine ediyorlar.

Bu projenin hayata geçirilmesini engellemek adına, Başta Volkan Konak, Kazım Koyuncu , Cihan Eren olmak üzere birçok ünlü , birçok sivil toplum örgütü karşı geldiler suç duyurusunda bulundular. Bunlardan Av.Cihan Eren, memleketini alt üst eden sahil yolu için onlarca dava açtı, insanlara bu yolun vahim sonuçlarını anlatmaya çalıştı, yine karayolları genel müdürlüğüne açmış olduğu dava ile ilgili keşfe gitmeden 2 gün önce silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmiştir. Yani bu bize sadece gerizekalı bir yönetim ürünü değil siyah giyen adamların rant kovalamacını gayet net açıklıyor.
Tabi ki tüm bunlar olurken bizler ne yaptık, sesimiz çıktığınca mahallemizde, okulumuzda, güzel beyinlere nakşetmeye çalıştık ama başarabildik mi ? Hayır...

“Yol medeniyettir.” diyerek Karadenizi Kapkara kaderine terkettiler,ama Karadeniz hiçbir zaman kendinden alınanı alınan yerde bırakmaz.Şevval Sam’ın Albüm kapağında söylediği gibi “KARADENİZ, kendisine hoyratça zarar vererek otoyol yapanları hiçbir zaman affetmeyecek; verdiklerini bir gün geri alacaktır.”

Karadeniz Sahil Yolu’nun mali kayıplarına hiç değinmeyeceğim, rant – çıkar kavgaları peşindeki insanların ihalelere nasıl girdiği nasıl aldığını tahmin etmek hiçte zor değil...

İsmi üstünde KARAdeniz,
Bahtı KARA, Talihi KARA deniz,
Martılar bile kalmadı,
Çığlık atan martılar.
Hani neredesiniz,
Kazım’a mı gittiniz,
Cihan’a mı gittiniz,
Onlar savaşırken bizler sustuk diye,
Küsüp bizi terkettiniz...

Hiç yorum yok:

Biz kimiz?

Biz, büyük olmayı "çok" olmak, önüne her geleni ezebilmek, görgüsüz hezeyanlarını tatmin için herşeyin ve herkesin alınıp satılabildiği ortamları yaratıp sonra da oradan beslenmek olan ve tapınılası tek değeri sadece ve sadece "güç" olarak görenlerin yer aldığı tribünün tam karşısında, Eto'o ların,Pluton'ların,Pakistan'lı bebelerin, Irak'lı dedelerin, Latin Amerika'lı işçilerin,siyahların-beyazların,kızılderililerin-eskimoların-çingenelerin,pazar malı ucuz beyaz pamuklusunun üzerine siyah şeritler diktirerek mahalle maçına çıkan veletlerin, o ucuz formayı o velete etiketini koymadan diken komşu teyzenin, topumuzu bize bedeli ruz-ı mahşerde ödenecek bir "borç" karşılığı veren bakkal amcanın, sözün özü "Halkın Takımı" yız.

İzleyiciler

online ziyaretçiler

Halkın Takımı Dergisi 1. sayı

Halkın Takımı Dergisi 1. sayı
Mayıs-2008

Halkın Takımı Dergisi 2. sayı

Halkın Takımı Dergisi 2. sayı
Temmuz-2008

Halkın Takımı Dergisi 3. sayı

Halkın Takımı Dergisi 3. sayı
Eylül-2008

Halkın Takımı Dergisi 4. sayı

Halkın Takımı Dergisi 4. sayı
Kasım-2008

Halkın Takımı Dergisi 5. Sayı

Halkın Takımı Dergisi 5. Sayı
Mart/2009
Web Stats